مشاهیر ورزش ایران

سید حسن شجاعت معروف به رزاز

 سید حسن شجاعت که به علت شغل برنج‌فروشی به «سید حسن رزاز» معروف شده است، باستانی کار و پهلوان در دوره قاجار و پهلوی بود که شهرت او در کشتی و جوانمردی نه تنها در ایران بلکه به بیرون از مرزها کشید.

سید حسن رزاز سال ۱۲۵۷ هجری شمسی در تهران به دنیا آمد و پس از گذراندن دوره مقدماتی علوم دینی، برای ادامه تحصیل به نجف رفت و با شرکت در دروس یکی از رهبران مشروطه به نام آخوند خراسانی تا درجه اجتهاد به تحصیل ادامه داد.
در زمان احمدشاه، زمانی که کشور در ناامنی و هرج و مرج به‌سر می‌برد، سید حسن رزاز با خرج خود برای شرکت در مسابقات به خارج از کشور، از جمله به روسیه و سوئد سفر کرد و در آن‌جا افتخاراتی برای ایران در زمینهٔ ورزش کسب کرد . کشتی معروف رزاز که باعث شد او صاحب زنگ شود، کشتی او با پهلوان اصغر نجار  پهلوان پایتخت بسیار معروف است . رزاز با نجار در زورخانهٔ «سرتخت بربری‌ها» باهم سرشاخ شدند. قدرت‌نمایی هر دو سبب گردید که هیچ‌کدام از عهدهٔ دیگری بر نیاید، اما کسی هم کشتی را رها نکرد.
رزاز از کشتی گیران هم دورهٔ حاج محمد صادق بلور فروش بود و پیوند دوستی عمیقی بین این دو بود به طوری که هیچ وقت این دو پهلوان باهم کشتی نگرفتند.
این پهلوان نام آور که علاوه بر جوانمردی، روحانی و مبارز سیاسی دوران مشروطه بود، پس از عمری مجاهدت مذهبی و سیاسی و با مرام فتوت و ازخودگذشتگی ، در 19 اسفند سال ۱۳۲۰ در ۶۳ سالگی چشم از جهان فروبست و در آرامستان ابن بابویه شهرری در جوار مقبره شیخ صدوق(ره) به خاک سپرده شد.
زندگی‌نامه این پهلوان در قالب کتابی تحت عنوان «آخرین زنگی زمانه» در سال ۱۳۸۴ به چاپ رسیده است.
آیین رونمایی تمبر پهلوان مرحوم سید حسن شجاعت معروف به رزاز هم زمان با دهمین سالروز ثبت آیین های زورخانه ای در سازمان جهانی یونسکو در 25 آبان 1399 برگزار گردید.

 Color SchemeMost of the Elements in Website Secondary MenuSecondary Menu Background Color Links ColorColor of Hyperlinks