در امتداد ورزش

مسعود اسکويي

🕔1399/03/04 0 Comments

 

 در ۲۳خرداد ۱۳۱۸ در گلوبندک تهران به دنیا آمدم،در دبیرستان البرز درس خوانده ام و لیسانس مدیریت دارم . ۹آذر ۱۳۴۵ که تلویزیون ملی می خواست افتتاح شود از بین ۳۰۰داوطلب در آزمون قبول شدم و کارم را با گویندگی بر روی فیلمهای خبری سیاسی آغاز کردم


به مدت سه سال از ۴۸ تا ۵۰ در تلویزیون شیراز مسئول و گوینده خبر و اولین گوینده تلویزیون شیراز بودم . از آن زمان کار گزارشگری ورزشی را انجام می دادم . جزء اولین گزارشگران در رشته های مختلف ورزشی از جمله تنیس ، سوارکاری، اتومبیلرانی بوده ام اما رشته اصلی ام والیبال است .
از سال ۶۸ وارد رادیو شدم، ابتدا رادیو ایران سپس رادیو تهران و بعد از آن با رادیو جوان همکاری کردم و با پایه ریزی رادیو ورزش کارم را در رادیو ورزش ادامه دادم .
اولین تجربه کاری ام در رادیو ورزش ۸ تیرماه سال ۷۸ که شبکه رادیو ورزش رسما افتتاح شد جزء پنج نفری بودم که رادیو ورزش را افتتاح کردیم . اولین کار ما افتتاحیه رادیو ورزش بود که به همراه آقای والی زاده اجرا کردیم. سپس برنامه صبح و ورزش را به اتفاق خانم اکبری و خسرو والی زاده شروع کردیم .
برای تهیه گزارش ورزشی به کشورهای مختلف دنیا سفر کرده ام . مسابقات والیبال در ژاپن، پاراالمپیک در سیدنی، مسابقات جام ملت های آسیا در قطر، مسابقات وزنه برداری قهرمانی جهان در ون کوور کانادا از جمله سفرهای کاری ام به دنیا بوده است .
دو پسر به نام های مهدی و علی دارم که هر دو در رشته کیک بوکسینک کار می کنند و در ونکوور کانادا زندگی می کنند. پسر بزرگم مهدی قهرمان کیک بوکسینگ جهان است. سه تا نوه دارم مهدی دو دختر دارد و علی یک پسر .
درباره خاطراتم باید بگویم ما اشک ها و لبخندهای زیادی داریم. یعنی وقتی تیم ایران پیروز بشود ما خوشحالیم و لبخند می زنیم ولی اگر ببازد ما اشک می ریزیم.
از خاطراتم در میان مردم می توانم بگویم روزی سوار تاکسی بودم بعد از اینکه کلی راننده از رادیو ورزش و اجرا و صدای من در برنامه ها تعریف و ابراز علاقه کرد موقع خداحافظی گفت: خداحافظ آقای ؟؟ آقای ارمنده .
به گویندگان و گزارشگران تازه کار توصیه می کنم سعی کنید همیشه خودتان باشید و صدای کسی را تقلید و صداسازی نکنید چراکه صدایتان به منزله شناسنامه شماست و خیلی مهم است که شما را با صدای خودتان بشناسند.همچنین توصیه می کنم زیاد مطالعه کنند وادامه تحصیل بدهند و به کارشان عشق بورزند و مطالبی که به دستشون می دهند حتما یکبار مطالعه کنند و هر چیزی را که نمی دانند حتما بپرسند، مهم نیست کسی که از او سوال می کنند از آنها کوچکتر باشد یا بزرگتر، مهم این است که اطلاعاتش بیشتر است و باعث می شود اطلاعات درست به شنوندگان بدهیم.
رادیو ورزش واقعا عشق من است و رادیو ورزش را با هیچ رادیو و تلویزیونی عوض نمی کنم. آنقدر به رادیو ورزش علاقه دارم که زمانی که صحبت از کانال شدن رادیو ورزش بود من غصه بزرگی داشتم و تلاش زیادی کردم که شبکه رادیویی ورزش مثل قبل شبکه باقی بماند و به کارش ادامه دهد.
رادیو ورزش رادیویی است که دربین مردم و جامعه جای خودش را باز کرده است و تمام اقشار جامعه از بچه ۶ یا ۷ ساله تا پیرمرد ۹۰ ساله این رادیو را میشناسند چراکه رادیو ورزش برای تمام سنین و تمام سلیقه ها برنامه دارد.
به نظرم ما باید همیشه کاری کنیم که همان چیزی که شنونده ها می خواهند در اختیارشان قرار دهیم . باید سعی کنیم مسابقات ورزشی را در رشته های مختلف مستقیما پخش کنیم ، آخرین اخبار را در اختیار شنونده ها قرار دهیم، باید پای صحبتشان بنشینیم و خواسته هایشان را تا جایی که در توان شبکه است با ساختن برنامه های متنوع برآورده کنیم و بتوانیم شنوندگان را راضی نگهداریم .

مسعود اسکویی
گوینده و گزارشگر شبکه رادیویی ورزش
 

در اینجا گفتگو با مسعود اسکویی برگرفته از سایت خبرگزاری ایسنا از نظرتان خواهد گذشت : 

 یادش بخیر یک استادی داشتیم آقای پیمان که همیشه می‌گفت هر مطلبی که می‌خواهید چه در رادیو و چه در تلویزیون ارائه دهید، حتما یک بار قبلش بخوانید. اشکال هم ندارد از پشت دوربین، بیننده نگاه کند؛ به هر حال یک خبر تازه در وسط برنامه به دستتان رسیده است.

می‌گفت تلویزیون اوایل، ساعت شش تا هشت دو ساعت برنامه داشت که یک ربع آن خبر بود. از سریال و فیلم هم خبری نبود. یک روز وقتی خبرهایمان تمام شد در پایان خبری را به من دادند که نوشته بود «توجه بفرمایید امروز در ایتالیا جوانی با اتومبیل تصادف کرد و یک ... قطع شد» با توجه به اینکه قبلا این خبر را نخوانده بودم، شروع کردم این خبر را برای بینندگان بخوانم و در فکر خودم گفتم باید پایش باشد که قطع شده است؛ در حالی که زمانی که جمله‌ی بعد را خواندم این بود که پلیس پس از پنج ساعت جستجو «گوش»اش را پیدا کرده است!

به خنده گفت: بالا خواندیم پا و پایین خواندیم «گوش» حالا جواب بیننده را چه می‌خواهیم بدهیم؟!

 

اولین گزارشگر تنیس و سوارکاری در ایران هستم

او می‌گوید: اولین گزارشگر تنیس و سوارکاری در ایران هستم. اتومبیل‌رانی‌، مسابقات ورزشی مثل فوتبال و فوتسال نیز از جمله ورزش‌هایی بود که گزارش می‌کردم. در آن زمان چون 15 نفر بیشتر نبودیم، در گروه ورزش تلویزیون اکثر برنامه‌ها را گزارش می‌کردیم. فوتبال هم گزارش می‌کردم و ضمن اینکه گزارش می‌کردم اخبار هم می‌خواندم. تا اینکه پس از انقلاب سال 1368 من را به رادیو آوردند. خیلی سخت بود ولی خوب به رادیو آمدم.

این پیشکسوت رادیو می‌گوید: ضمن اینکه برنامه‌ها را در رادیو اجرا می‌کردم، مسابقات را نیز گزارش می‌کردم؛ البته بیشتر مسابقات والیبال و تنیس را گزارش می‌کردم و به همراه تیم‌ها به کشورهای دیگر می‌رفتم. در تهران هم مسابقات مختلفی بود که می‌رفتم و گزارش می‌کردم.

فوتبال ایران و استرالیا خیلی برایمان هیجان داشت

اسکویی درباره‌ی جذاب‌ترین گزارشی که تاکنون از او به یادگار مانده است‌، صحبت کرد و گفت: البته تمام مسابقاتی که گزارش می‌کنیم برای ما جذاب است؛ اما خاطرم هست زمانی که مسابقات والیبال جام ملت‌های آسیا در کشورمان بود که تیم‌های خارجی هم آمده بودند، بسیار برایم جذاب بود. به ویژه اینکه قهرمان جام ملت‌های آسیا شدیم.

او همچنین بازی فوتبال ایران و استرالیا را جزو جذاب‌ترین گزارش‌های کاری‌اش خواند و گفت: در این بازی من، مجری و گوینده‌ی برنامه بودم؛ یعنی گزارشگر نبودم اما بسیار هیجان داشت و خیلی اثرگذار بر روی کارمان بود.

به کار گویندگی بسیار عشق می‌ورزیدم

اسکویی همچنین با اشاره به اینکه زمانی که به تلویزیون وارد شد، جوانی 24 ساله بود و هنوز آن پختگی لازم را پیدا نکرده بود، گفت: هرچه جلوتر می‌رفتم در حین کار، به کار گویندگی بسیار عشق می‌ورزیدم. گویندگی هم در تلویزیون و هم در رادیو؛ اکنون هم که تا به اینجا رسیده‌ام همین حس را دارم. از دل و جان گویندگی و کارم را دوست دارم و کم کم سعی کردم پیشرفت کنم به رادیو آمدم و اکنون به اینجایی که هستم رسیدم.

در شهرستان‌های ما گزارشگران بی‌طرفانه گزارش نمی‌کنند

این گزارشگر قدیمی تلویزیون و رادیو در ارتباط با گزارشگران جوان امروزمان در شبکه‌های مختلف رادیویی و تلویزیونی اظهار کرد: مساله‌ای که گزارشگران جوان ورزشی باید در نظر داشته باشند، بی‌طرف بودن است. حال با توجه به اینکه هر کسی ممکن است علاقه‌ای به تیمی داشته باشد اما در گزارشش نباید این امر نشان داده شود. باید طوری گزارش کند که بی‌طرف باشد. اگر در رادیو گزارش می‌کند، باید شنونده‌ی خود را حفظ کند و اینکه در رشته‌ای که گزارش می‌کند، باید مطالعه‌ی زیادی داشته باشد.

او افزود: متاسفانه در شهرستان‌های ما به چشم می‌خورد که گزارشگران ما بی‌طرفانه گزارش نمی‌کنند. در تلویزیون به دلیل اینکه 70 درصد تصویر است و 30 درصد گوش کردن، گزارشگر هر چه بگوید و بیننده هم هر چقدر دقت کند‌، 30،‌ 40 درصد بیشتر نمی‌گیرد؛ به دلیل اینکه حواسش همه به تصویر است. اما در رادیو 100 درصد گوش است؛ بنابراین باید گزارشمان نسبت به تلویزیون متفاوت باشد.

اسکویی بار دیگر تاکید کرد: مساله‌ی بی‌طرفی خیلی مهم است که متاسفانه در شهرستان‌ها می‌بینیم و خیلی واضح است. این جانبداری در تمام رشته‌ها از جمله فوتبال‌، والیبال‌، بسکتبال،‌ هندبال و همه اینها کاملا به چشم می‌خورد.

اسکویی با توصیه بر اینکه در تلویزیون گزارشگر نباید زیاد صحبت کند به دلیل اینکه تصویر به کمکش می‌آید، خاطرنشان کرد: متاسفانه گزارشگران جوان شهرستانی ما همین طور هزار ماشاء‌الله پشت سر هم در تلویزیون صحبت می‌کنند.

با اطلاعات کافی مسابقه را گزارش کنیم

اسکویی با توصیه نسبت به اینکه گزارشگر باید مطالعه‌ی زیادی داشته باشد‌ و بداند جریان بازی از چه قرار است‌، گفت: الان مثل گذشته نیست، یک بچه پنج، شش ساله هم می‌تواند از من ایراد بگیرد. کوچکترین اشتباه و غلطی که داشته باشیم تماس می‌گیرند و می‌گویند. خیلی باید حواسمان جمع باشد و دقت و مطالعه کنیم و با اطلاعات کافی مسابقه را گزارش کنیم.


اسکویی در طول این سال‌ها که در رادیو و تلویزیون گزارشگر و گوینده اخبار بوده است‌، خاطرنشان می‌کند که تاکنون هیچ گافی نداده‌ام، اینکه چیزی را جابه جا بگویم، نه این کار را نکرده‌ام‌. نمی‌خواستم هیچ ایرادی از من نه در تلویزیون و نه در رادیو گرفته شود.

با دل و جان کار کردیم و امروز رادیو ورزش جای خود را در بین همه باز کرده است

اسکویی که از سال 45 در تلویزیون بود،‌ سال 68 به رادیو آمد‌.

او که هم اکنون مدیر روابط عمومی رادیو ورزش هم هست، گفت: شبکه رادیو ورزش هشت تیرماه سال 78 افتتاح شد و آقای جهانی‌، ندیری‌، شادابی و من چند نفری بودیم که به عنوان موسسان و بانیان شبکه ورزش حضور داشتیم. همگی با دل و جان کار کردیم و امروز شبکه ورزش جای خود را در بین همه باز کرده است.

در پخش بعضی مسابقات از جمله فوتبال و جام جهانی حتی از تلویزیون جلوتر هستیم

اسکویی افزود: به جرأت می‌توانم بگویم در پخش بعضی مسابقات، از جمله فوتبال و جام جهانی، رادیو ورزش از تمام رادیوها و حتی از تلویزیون جلوتر است؛ به عنوان مثال زمانی که به همراه تیم‌ها به مسابقات کانادا رفته بودم‌، در مسابقات وزنه‌برداری آقای رضازاده مسابقه داشت و من هم با یک موبایل گزارش می‌کردم. اما در تلویزیون اینگونه نیست وقتی در المپیک 20 رشته داریم تلویزیون نمی‌تواند پخش مستقیم همزمان داشته باشد. اما ما در رادیو همزمان می‌توانیم پوشش دهیم؛ بنابراین در اینجا از همه جلو می‌افتیم.

ما شدیم شبکه ماشین‌!

این گزارشگر پیشکسوت با خنده گفت: ما شدیم شبکه ماشین‌! همه برنامه‌هایمان را گوش می‌دهند؛ البته مخاطبان انتظار پخش مستقیم همه مسابقات را از ما دارند و این کار ما را یک مقدار سخت کرده است. باید دقت کنیم از اینکه هستیم بالاتر برویم.

کسی از ما قبول نمی‌کند درجا بزنیم

اسکویی بابیان اینکه تا چه میزان دامن زدن به حاشیه‌های ورزشی در دستور کار رادیو ورزش است؟ گفت: ما در حال حاضر کاری می‌کنیم حاشیه‌مان کمتر باشد و به اصل قضیه بپردازیم. در موارد مختلف برنامه‌های علمی داریم که شاد هستند و واقعا یک تلاش همه‌جانبه است؛ به گونه‌ای که کسی نمی‌تواند بگوید ما ساعت‌ها استراحت و بیکاری داریم، همه در تلاشند و ارتباط زیادی با مسؤولان و دست‌اندرکاران ورزشی داریم بلافاصله موضوعات و انتقادات را مطرح می‌کنیم. با توجه به کارهایی که انجام می‌دهیم کسی از ما قبول نمی‌کند درجا بزنیم.

احتیاج به رادیو ورزش 2 داریم

او با اشاره به اینکه یک رادیو به مدت 24 ساعت برای ما باز هم کم است، با توجه به اینکه برنامه‌های خیلی متنوعی داریم، گفت: زمانی که پخش مستقیم داریم برنامه‌هایی که در آن ساعت پخش می‌شوند پخش نمی‌شوند‌، به هر حال بیننده توقع دارد برنامه‌ی خودش را پخش کنند و این برنامه هم شنوند‌ه‌ی خاص خودش را دارد. در اینجاست که احتیاج به شبکه‌ی دیگری تحت عنوان «رادیو ورزش» داریم تا اینگونه برنامه‌ها در ساعات مشخص خود پخش شوند. خوب است اگر «رادیو ورزش 2» ایجاد شود، در این صورت هم شنونده‌هایی که برنامه دوست دارند، گوش می‌دهند و هم شنونده‌هایی که پخش مستقیم مسابقات را دنبال می‌کنند گوش می‌دهند.

اولین گزارش فوتبالم در کنار استادم آقای بهمنش بود

مهرداد اسکویی سپس از همکاری‌اش با عطاء‌الله بهمنش گفت و خاطرنشان کرد: در تلویزیون قبل از انقلاب با آقای بهمنش همکاری داشتم، مسابقات مختلفی رفتیم که او گزارش می‌کرد و من هم در کنارش بودم. اولین گزارش من در سفر به کویت و بازی پرسپولیس با تیم القادسیه و دو تیم دیگر بود که از طرف تلویزیون من و آقای بهمنش رفته بودیم من در آنجا برای اولین بار بود که گزارش فوتبال می‌کردم 10 دقیقه آقای بهمنش گزارش می‌کرد پنج دقیقه هم من گزارش می‌کردم.

او در پایان گفت‌وگویش با ایسنا بار دیگر تاکید کرد: خیلی سخت بود که از تلویزیون به رادیو آمدم اما الان با جون و دل گویندگی و کارم را دوست دارم و تاکنون که به اینجا رسیدم، بسیار به کارم عشق می‌ورزم.

با دوستان خود این مطلب را به اشتراک بگذارید

نظرات ارسالی

نظر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید

 Color SchemeMost of the Elements in Website Secondary MenuSecondary Menu Background Color Links ColorColor of Hyperlinks